fbpx

Amikor a talajban csökken a biológiai aktivitás, akkor ez a jelenség egyben terméskorlátozó tényezővé is válik. Hiába viszünk be többlet inputanyagot a termelés folyamatába, nem hasznosulnak arányosan ezek a többlet inputok. Ugyanakkor sajnálatosan mára a talajok szerkezeti, kémiai, biológiai károsodása általános jelenséggé vált.

A talajélet egészségének helyreállítása szempontjából az egyik kulcskérdés a baktériumtörzsek felszaporítása a talajban. A művelet sikerét meggyorsítja a baktériumtrágyákkal való talajoltás.
A folyékony baktériumtrágya kijuttatására különböző lehetőségek adódnak.
Korábban, a nagyüzemekben a baktériumtrágyák hagyományos szántóföldi permetezővel való kijuttatását preferálták. A technológia előnye, hogy egyszerre nagyobb területen lehet a talajra permetezni a készítményt, viszonylag gyorsan. Komoly hátránya viszont, hogy a permetezőgépek munkasebessége jóval nagyobb, mint a bedolgozó, talajművelő eszközöké, így a baktériumok sokáig nem kerülnek a talajba, a talajfelszínen pedig ki vannak téve a számukra hátrányos UV sugárzásnak, vagy egyéb időjárási tényezőknek. Mivel élő anyaggal dolgozunk, a művelet mielőbbi befejezése kulcsfontosságú tényező.
Később, felismerve ezt a problémát, viszonylag gyorsan elterjedtek az egymenetes kijuttató berendezések, melyek kis beruházást igényelnek és könnyen felszerelhetőek a talajművelő eszközre. Ezek lehetővé teszik, hogy a baktériumtrágyát a talajműveléssel egy menetben juttassuk ki, így gyorsan és hatékonyan a talajba legyen forgatva az adott készítmény. Hatalmas előnye, hogy a művelet egy munkamenetben elvégezhető, a baktériumok így sokkal kevésbé kitettek a negatív környezeti hatásoknak. Hátránya az esetlegesen kisebb tartálykapacitás, ami megnövelheti a tankolások gyakoriságát.
Az elmúlt években kialakult egy harmadik megoldás a hatékony baktériumtrágyázása, amelynél a vetőgépre szerelt kijuttató berendezéssel juttatjuk a baktériumokat közvetlenül a magágyba, azonnal a vetőmag mellé. A kijuttatás sikerét nem befolyásolják az időjárási tényezők sem, valamint ez a módszer rendkívül precíz adagolást tesz lehetővé. Tapasztalataink szerint ez a lehető leghatékonyabb módszer a baktériumtrágyák mielőbbi hasznosulására.Mivel a baktériumok felszaporodása közvetlenül a vetőmag körül történik, azonnal megmutatkozhatnak a művelet előnyei.
Néhány már bevált megoldásról további információ található honlapunkon: http://www.mikro-vital.hu/kijuttatas/
Ha a baktériumok közvetlenül a mag közelében helyezkednek el már a vegetáció kezdeti szakaszában, akkor a növények táplálását is hatékonyabban tudják végezni. Döntő módon hozzájárulnak a gyökérzet számára kedvező talajszerkezet létrejöttéhez is.  A baktériumok szoros kölcsönhatásban vannak a növény gyökérzetével, a gyökér által kibocsátott anyagokat hasznosítják, illetve a növényeknek egyenletesen biztosítják a tápanyagokat a megfelelő műtrágya adagok mellett.
Ma már minden gazdálkodó igyekszik a költségeit optimalizálni, így a nyilvánvaló biológiai, technológiai előnyök mellett a gazdaságosság szempontjai is jobban érvényesülnek a baktériumtrágyák alkalmazásával. AMikro-Vital® termékcsalád hatékony segítséget nyújt az egészségesebb talajok, s ezáltal az egészségesebb növénykultúrák elérésében.