fbpx

A téma felvetődésének aktualitása a talajaink jelenlegi kultúr állapota,  valamint  a mikrobiológiai kutatások és termékek előre haladása mind a hazai, mind az európai piacokon.

Napjainkban már a fenntarthatóság megvalósításához, valamint a talajok kellően jó állapotának kialakításához igen széles körben állnak rendelkezésre különféle lehetőségek. Részben megfelelő talajművelő eszközök, technológiák, részben olyan készítmények, melyek elősegítik magas színvonalú növénytermesztést és egyben a környezetre sem gyakorolnak káros hatást. Sőt, elősegítik a talaj regenerálódását, növelik termékenységét, közben táplálják a növényeket. Ide tartoznak a baktériumtrágyák, melyek közül cégünk a Mikro-Vital termékcsaládot gyártja és forgalmazza.
Ősszel kiemelten fontosnak tartjuk a hatékony szárbontást, mely során – lehetőleg oxidatív körülmények között – cellulózbontó mikroorganizmusok hozzáadásával segítjük elő a folyamatot. Ennek során a talajban lévő nagymennyiségű szármaradvány lebomlik, így az nem tud táptalajt szolgáltatni a patogén gombáknak és különböző kártevőknek az átteleléshez.
Tavasszal, a vetés előtt, vagy a vetéssel egymenetben kijutatott baktériumtrágya mikroorganizmusai az egész vegetációs idő alatt „végzik a munkájukat”. Az egészséges, jótékony mikroorganizmusokban gazdag talajban pedig a talajbaktériumok és a növények között sokrétű kölcsönhatás alakul ki, mely kapcsolat mindkét „félnek” előnyös. A növény fejlődésével együtt a kijutatott baktériumok a talajban tovább szaporodnak, mivel hasznosítják a gyökér által kiválasztott anyagokat, illetve a nitrogén fixáció és a foszfát mobilizálás által, könnyen felvehető tápanyagokhoz juttatják a növényt. Sok törzs auxinokat és citokinineket termel, ezzel is hozzájárulnak a növények megfelelő növekedéséhez. Ahhoz, hogy a kijuttatott baktériumtrágya kellően jól hasznosuljon, fontos a helyes kijuttatás és bedolgozás. Ebben nyújt segítséget kijuttatási kisokosunk, mely többféle lehetséges megoldást tartalmaz.
Ezen folyamatok áttekintésével belátható, hogy bár igen parányi, mégis nagyon fontos élőlények a mikroorganizmusok mind a talajokban, mind ez élet más területén.
A talajoltástól viszont a várt eredményt a rendszeres és következetes használat során kaphatjuk!
Cégünk több, mint 25 éve van  jelen a mikrobiológiai termékek piacán. A Mikro-Vital termékcsalád egyre szélesebb körben tudja kielégíteni a termelői igényeket. A Mikro-Vital folyékony halmazállapotú, míg a Mikro-Vital P+ szilárd talajoltó készítmény, mellettük pedig a Mikro-Vital C+ tarlóbontó készítményünk segít a jó talajállapot kialakításához. Célunk, hogy az európai trendeknek megfelelően, lehetőséget biztosítsunk a termelőknek a csökkentett kemikáliákkal való gazdálkodásra, illetve az egészséges, jó minőségű termények előállítására.
Justus Lilla, ügyvezető
Bio-Nat Kft