fbpx

Tarlókezelés:

A szántóföldi növénytermesztés során leggyakrabban termesztett ipari növények viszonylag sok szármaradványt hagynak maguk után, melynek kezelése minden évben gondot jelent a gazdának több szempontból is. Ennek a problémának a megoldására nyújt lehetőséget a Mikro-Vital® használata. A szármaradványok aprítása és talajba juttatása igényel ugyan némi többlet energiát, viszont ezáltal megfelelő mennyiségű tápanyag kerül a talajba a baktériumok számára, így azok szaporodni és dolgozni tudnak. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen létrejön az „élő talaj”.

A Mikro-Vital® használatával a talaj „hasznos baktériumainak” arányát növeljük, s ha ezt éveken át tesszük, akkor jobb lesz földjeink termékenysége és minősége, a meginduló  humuszképződés hatására javul a talajszerkezet, illetve talajaink minősége.

Repcetermesztés:

Mindezek igazak az utóbbi évek hazai karriernövényénél, a repcénél is. A repcebűvölet hátterében a kereslet és a jövedelmezőség ugrásszerű növekedése áll. Az őszi káposztarepcét rendszerint kalászosok után vetik. A Mikro-Vital® talajkondicionáló koncentrátumból a repce alá hektáronként 1-3 liter az ajánlott dózis, vízben kijuttatva. A nagyobb dózist a Mikro-Vital® talajfertőtlenítő hatása indokolja, hiszen a repce súlyos gombakártevője a fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia sclerotium) képletei 6-8 évig is életképesek a talajban. A néhány növényre szűkült vetésszerkezet által diktált szűkös forgóval a gazdálkodók aligha képesek ennyi időt kivárni.

A Mikro-Vital egyszerre biztosít tápanyagot és ad védelmet a növény és a talaj számára. Jelentősége részben a növényvédelemben a terméshozamok megőrzésében, növelésében van, másrészt viszont alapja a jövőorientált gazdálkodásnak.

 Bedolgozás:

A bedolgozást a magágykészítéssel egy menetben célszerű elvégezni, mert a baktériumokat károsítják az UV sugarak, mielőbb szeretnek jótékony talajpaplan alá kerülni. Az őszi műtrágya egy részét – a kálium kivételével – megfelelő talajnedvesség esetén képes helyettesíteni a baktériumtrágya.

Őszi kalászosok:

Fontos ez az őszi kalászosok tekintetében is! Természetesen a talajvizsgálatok által mutatott hiányzó mikroelemeket célszerű pótolni. . A baktériumtrágyák a tudatos, költségkímélő gazdák partnerei, a termelés finomhangolásának eszközei. A Mikro-Vital®-t az olyan növénytermesztők építik be a technológiába, akiknél nemcsak a tonnákban mért hozamok, hanem a zsebeikben csengő forintok is számítanak.