fbpx

Idén sem kímélte a földeket és a mezőgazdasági termelők idegeit a folyamatos és óriás mennyiségű csapadék, amely hihetetlen károkat tud okozni a talajokban, illetve hátráltatja azok művelését, csökkenti a termelés hatékonyságát. Az nem kérdés, hogy a víz visszahúzódása után minél hamarabb vissza kell állítani az egészséges talajéletet. Az esőzés okozta károkról, és a megoldásokról kérdeztük Justus Lillát, a Mikro-Vital baktériumtrágyát forgalmazó Bio-Nat Kft. ügyvezetőjét.

„A tartósan vízzel borított talajokon jelentős problémák alakulhatnak ki: csökken a szervesanyag-készlet, vékonyodik a humuszréteg, csökken a biológiai aktivitás és a termőréteg, romlik a tápanyagszolgáltató-képesség, a terület nehezen művelhetővé válik. Ahhoz, hogy ilyen és ehhez hasonló területeken még ebben az évben végezhessünk munkálatokat, a víz visszahúzódása után minél hamarabb helyre kell állítani az egészséges talajéletet. Mivel a megfelelő talajművelésen kívül a talajlakó mikroorganizmusok nagyon nagy részben segítenek az ideális talajszerkezet kialakításában, fontos, hogy a mikroorganizmusok gyorsan és megfelelő mennyiségben legyenek talajainkban. Ebben segít és játszik kulcs szerepet a baktériumtrágya” – mondta el lapunknak Justus Lilla.

Hiába a mindenféle modern technikai eszköz vagy haszongép, de az időjárást még a legnagyobbak sem tudják befolyásolni. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. 4 ezer hektáron termel szántóföldi növényeket. Erdős Tibor, növénytermesztési osztályvezető elmondása szerint gazdálkodásuk nagymértékben függ a csapadékos időjárástól, a csapadékeloszlástól.
„A nagy esőzés a földeken patakokat képez, és talajeróziót eredményez. Ilyenkor kell különböző technikákhoz fordulnunk: talajműveleteket végezni, különböző biológiai és kémiai anyagokat alkalmazni, műtrágyát adni és elvenni, a vetőmagnormát növelni és elvenni, valamint nem utolsó sorban baktériumtrágyát használni. Mindezt úgy, hogy minőségi, költséghatékony végeredmény szülessen. Közel 7 éve alkalmazunk földjeinken Mikro-Vital baktériumtrágyát. Kiemelném és fontosnak tartom, hogy a Mikro-Vital alkalmazásával ráadásul tartani tudtuk ugyanazt a termésszintet is, mint korábban, csak jóval olcsóbban sikerült mindezt elérnünk” – nyilatkozta Erdős Tibor.

A Bácsai Agrár Zrt. növénytermesztési főágazat vezetőjét, Pintér Lajost is megkérdeztük, aki megkeresésünkre elmondta, hogy cégük kb. 15 éve elégedett felhasználója a Mikro-Vital baktériumtrágya készítménynek, majd hozzátette. „Amióta a Mikro-Vital készítményét rendszeresen használjuk napraforgó esetében, a tipikus növénybetegségek kevésbé vagy egyáltalán nem jönnek elő, szóval a Mikro-Vital baktériumtrágya a növények kultúrállapotára és a talajra is kedvező hatással bír. Büszkék vagyunk továbbá a Magyar Kukorica Klub versenyén elért eredményünkre is, hiszen a Mikro-Vital készítménnyel kezelt, 6 hektáros versenyparcellán, nettó 12,62 tonnás terméseredménnyel a régió legjobbjai lettünk.”

A Bio-Nat Kft.-nek a 2016-os év különösen fontos, hiszen a cég 25. működési évét kezdte meg, ezért egyedi vásárlási akciót is indítottak partnereik számára.
„A mondás úgy tartja, hogy a májusi eső aranyat ér, a június pedig értékes meglepetéseket tartogat mindazok számára, akik legalább 20 liter Mikro-Vital baktériumtrágyát vásárolnak június 8-ig. Az akció részleteit és a készítményünkkel kapcsolatos további fontos információkat megtalálják weboldalunkon: www.mikro-vital.hu” – zárta gondolatait a Bio-Nat Kft. ügyvezetője.