fbpx

Köztudott, hogy a talaj termékenységét igen sok tényező befolyásolja és sok gátolja. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a talaj elegendő mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzon, és azok kellő hatékonysággal „dolgozhassanak”.  Erre már 25 éve kínál magas minőségű megoldást a Bio-Nat Kft., amely közel két évtizede gyártja és forgalmazza a Mikro-Vital baktériumtrágyát. Justus Lilla, a cég ügyvezetője a Busa Bt.-vel közösen megtartott júliusi partnertalálkozóján jelentette be két új termék bevezetését, most pedig lapunkkal osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat a termékújdonságokról.

„A termelői visszajelzések alapján elindított és hosszú hónapokig tartó fejlesztéseket követően már kapható a Mikro-Vital P+ nevű termékünk. Ennek lényege, hogy a Mikro-Vital baktériumtrágyát perlitre visszük fel, tovább növelve ezzel készítményünk hatékonyságát, hiszen a perlitnek önmagában és hordozóanyagként is számos előnyös hatása van. Mindezek mellett a baktériumtrágyák használatának fontos szerepe van az AKG programban is, így még jelentősebb az a tény, hogy már nemcsak folyékony, hanem szilárd termékkel is ki tudjuk szolgálni megrendelőinket!”

A talaj tápanyag ellátásának mára már fontos részévé vált a szervesanyag gazdálkodás is, melyben egyre nagyobb szerep jut a tarló és szármaradványoknak, pontosabban azok megfelelő lebontásának. A nagy mennyiségben leszántásra került szármaradványok szén tartalma magas, míg a nitrogén tartalma alacsony, ezért a bontó baktériumok a talajból, a növények számára is felvehető formában rendelkezésre álló készletekből fedezik és építik be szervezetükbe a nitrogént, amivel csökkentik a növények által felvehető nitrogén mennyiséget. Ezt nevezik pentozán hatásnak.

Ez a hatás megelőzhető a szármaradványok lebontásának felgyorsításával, mert ez esetben a lebomlás végbemegy, mielőtt a növényeknél jelentősebb mértékű nitrogén felvételi igény jelentkezne. Erre kínál megoldást a Bio-Nat Kft. másik újdonsága, melynek lényegét Justus Lilla az alábbiakban foglalta össze:

„A növények vázának nagy része cellulóz, de ezen kívül pektin, hemicellulóz, lignin, szuberin, és fehérjék is alkotják. A cellulóz annyira ellenálló, hogy csak erős savakkal vagy ammóniás réz-oxid oldattal lehetséges a bontása. Az új Mikro-Vital C+ termékünk két olyan új baktériumot is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek segítségével. Ezen kívül a talajban több közvetlen és közvetett funkciójuk is van. A foszfátokat oldhatóvá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, valamint nitrogént kötnek. Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását.”

A Bio-Nat Kft. – ahogy az idei évben ezt már megszoktuk tőlük – az őszi időszakban is egyedi akcióval kedveskedik meglévő és új partnerei részére.

„Érdemes augusztus 18. és október 20. között Mikro-Vital baktériumtrágyát – akár az új Mikro-Vital C+ vagy P+ termékeket is – vásárolni, mert idén ősszel nem csak a levelek hullanak, hanem a Mikro-Vital ajándékok is. Az akció részleteit és a készítményünkkel kapcsolatos további fontos információkat megtalálják weboldalunkon: http://bit.ly/mikro-vital-ujdonsagok” – zárta gondolatait a Bio-Nat Kft. ügyvezetője.