fbpx

A növényi maradványok nagy mennyiségű szerves anyagot tartalmaznak és ez jelentős mértékben befolyásolja a talajban lejátszódó fizikai, kémiai és biológiai folyamatokat. A bevitt szerves anyaggal azonban csak abban az esetben javítható a talaj szerkezete és tápanyag-szolgáltató képessége, ha adottak a lebomláshoz szükséges feltételek. Hogyan segítik a lebomlás folyamatát a szárbontó baktérumkészítmények? Megtudhatják a szakértők hozzászólásából.

A baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban

Justus Lilla (Bio-Nat Kft.)

A téma felvetődésének aktualitása a talajaink jelenlegi kultúrállapota, valamint a mikrobiológiai kutatások és termékek előrehaladása mind a hazai, mind az európai piacokon.

Napjainkban már a fenntarthatóság megvalósításához a mezőgazdaságban, valamint a talajok kellően jó állapotának kialakításához igen széles körben állnak rendelkezésre különféle lehetőségek. Részben megfelelő talajművelő eszközök, technológiák, részben olyan készítmények, melyek elősegítik magas színvonalú növénytermesztést és egyben a környezetre sem gyakorolnak káros hatást. Ezek mellett elősegítik a talaj regenerálódását, növelik termékenységét, közben táplálják a növényeket. Ide tartoznak a baktériumtrágyák, melyek közül cégünk a Mikro-Vital termékcsaládot gyártja és forgalmazza.

bio-nat-1

Ősszel kiemelten fontosnak tartjuk a hatékony szárbontást, mely során – lehetőleg oxidatív körülmények között – cellulózbontó mikroorganizmusok hozzáadásával segítjük elő a folyamatot. Ennek során a talajban lévő nagymennyiségű szármaradvány lebomlik, így az nem tud táptalajt szolgáltatni a patogén gombáknak és különböző kártevőknek az átteleléshez. Tekintve, hogy a kultúrnövények 40%-a főtermék és 60%-a melléktermék (gyökér, szár, stb.) valamint a melléktermék nagyjából 60%-a visszakerül a talajba, így nem elhanyagolható kérdés, hogy az hogyan bomlik le, milyen hatást gyakorolnak a maradványok a talaj művelhetőségére és hogyan hasznosulnak a benne lévő tápanyagok a következő kultúra számára. A növények vázának nagy része cellulóz, de ezen kívül pektin, hemicellulóz, lignin, szuberin, és fehérjék is alkotják.

bio-nat-2

A cellulóz annyira ellenálló, hogy csak néhány gomba, vagy baktérium képes enzimek segítségével lebontani, vagy kémiai úton erős savakkal vagy ammóniás réz-oxid oldattal lehetséges a bontása. Az új Mikro-Vital C+ termékünk két olyan új baktériumot is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek segítségével. A bevitt szervesanyag a megfelelő bomlás után javítja a talajok tápanyagszolgáltató képességét, szerkezetét, valamint hő- és vízháztartását. A nagy mennyiségű szármaradványnak magas a széntartalma és alacsony a nitrogéntartalma. Ezért figyelni kell minden esetben arra is, hogy nehogy káros pentozán hatás lépjen fel. Így a Mikro-Vital C+ baktériumtrágya további előnye a hatékony cellulózbontó képességén kívül, hogy benne lévő baktériumtörzsek jelentős mértékben képesek a levegő nitrogénjét is megkötni, illetve a foszfátokat oldhatóvá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását. A termék helyes alkalmazása és a megfelelő szárlebontás biztosan megteremti a termelő számára a várt eredményt.

bio-nat-3

 

Részlet a www.agronaplo.hu oldalon 2018.09.11-én megjelent cikkből, mely teljes egészében itt érhető el:  https://agronaplo.hu/hirek/heti-fokusz-a-bakteriumkeszitmenyek-szerepe-a-szarbontasban#bio-nat