fbpx

Siker Zalacsányban

Egy újabb, eddig mikrobiológiai készítmények nélkül gazdálkodó termelőt sikerült meggyőzni a Mikro-Vital talajbaktériumok hatékonyságáról. A közös projekt idén tavaszán indult Zalacsány határában egy 30 hektáros hibridkukorica táblán. A kijuttatás szántóföldi permetezővel történt 2 l/hektár dózisban a vetést megelőző magágyelőkészítéskor.

A kezelés első „tünetei” 11 leveles állapotban jelentkeztek. A kezelt állomány vitálisabb volt, melyről fénykép is készült. Az eddigi tapasztalás bizakodásra adott okot, de ahogy mondani szokták „majd a mérleg megmondja” mennyire működik.

Eljött az október ezzel együtt a betakarítás és a tarlóbontás időszaka is. Csak reménykedtünk, hogy partnerünknek lesz annyi szabad kapacitása, hogy a kezelt területet külön takarítsa be. Megcsörrent kollégánk telefonja és jött a pozitív visszacsatolás. Míg a kezeletlen terület bruttó 70 – 75 mázsát adott, addig a Mikro-Vital Plusz talajoltóval kezelt terület bruttó 85 – 90 mázsát adott hektáronként. A két kezelés között mért nedvességtartalom különbség mindössze 1,5% volt! Ez az év ezt tudta. A kedvezőtlen környezeti hatások tompítására, a talajélet felpezsdítésére jó hatással van a Mikro-Vital, amelyre a kukorica és napraforgó is jól tud reagálni!

Egy ilyen pozitív első éves tapasztalás segített abban, hogy a relatív nagy kukorica szármaradvány kezelésével tovább folyjék a közös munka. Meggyőződésünk, hogy a jövő évi eredményes hibridkukorica termelés már idén ősszel a tarlókezeléssel elkezdődött.

Legutóbbi hozzászólások

    Archívum

    Kategóriák

    • Nincs kategória