fbpx
Milyen hatással vannak a talajra a baktériumok?
  • erre a kérdésre a humifikáció, azaz a humuszképződés fogalma adja meg a pontos választ: a talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és talajgombák enzimjeikkel elbontják, így a szénhidrátokból, zsírokból, fehérjékből, ligninből egyszerű vegyületek (cukor, ammónia stb.) keletkeznek. Ezek részben a talajmikróbák táplálékául, részben a humuszanyagok képződésének alapjául szolgálnak. A bomlástermékekből a biotikus, illetve abiotikus (kondenzációs és polimerizációs) folyamatok eredményeként a talajra nézve jellegzetes, nagy molekulájú vegyületek, a humuszvegyületek jönnek létre. (Forrás: Mezőgazdasági kislexikon, Bp. 1989, Mezőgazda kiadó)
  • a bakteriális tevékenység folytán javul a talajok szerkezete, vízháztartása, levegőzöttsége; a szervesanyagok bontása révén növekszik a talajok szervesanyagtartama.
A permetezés után mennyi idő elteltével kell bedolgozni?
  •  Amennyiben nappal történik a kijuttatás, lehetőleg minél hamarabb, hiszen az UV fény a baktériumokat károsítja. Ehhez nyújt segítséget a Mikro-Press kijuttató berendezés, amely egy menetben történő kijuttatást tesz lehetővé.
Ilyen szárazságban úgyis elpusztulnak a baktériumok, minek dobjam ki a pénzt!?

A baktériumok poliszacharid burkot képeznek maguk körül, melynek nagy a víztartalma is és átvészelik a számukra kedvezőtlen időszakot. Ha újra kedvező körülmény alakul számukra, akkor újra „dolgozni” kezdenek. Az érdekesség kedvéért: talajlakó baktériumokat tudósoknak még a Góbi sivatag homokjából is sikerült izolálni.
(Forrás: Radó D.: A növényzet szerepe a környezetvédelemben Bp. 2001., Zöld Érdek Alapítvány)

Elpusztulnak-e télen a baktériumok?
  •  Télen hasonló módon viselkednek, mint a szárazságban. Nyugalmi állapotba kerülnek, de nem pusztulnak el. Sőt, „csökkentett üzem módban” még dolgoznak is! Erre kiváló bizonyíték a 2008-ban, hideghajtatásban végzett kísérletünk. A Mikro-Vitalt február végén fagyban juttattuk ki, a káposzta betakarítása pedig áprilisban történt. A kezelt területen erősebb, egyöntetűbb állomány alakult ki, a termés mennyisége szignifikánsan több lett.
Felhasználják-e a baktériumok a kijuttatott műtrágyát?
  • A régebbi típusú permetezőkkel 200-400 liter vízzel hektáronként, elektromos pumpával rendelkező kijuttató berendezésekkel (Mikro-Press) akár 35-50 liter/ha víz mennyiséggel is kijuttathatjuk.
Vegyszerekkel együtt kijuttatható-e?
  • gyomirtó szerrel, amely bedolgozást igényel kijuttatható egy menetben. Folyékony műtrágyával együtt szintén kijuttatható, amennyiben annak pH értéke nem haladja meg a 7.5-öt, de célszerű minden esetben egy megelőző laborvizsgálatot végezni!
Sérülnek a baktériumok a koncentrátumban?
  • vizes közegben, melyben szaporításuk is történik semmilyen mechanikai sérülésnek nincsenek kitéve! Ez érvényes a kijuttatásra is!
Milyen magas hőmérsékletet bírnak ki a baktériumok?
  • Mikrobiológusunk vizsgálatai szerint még +37ºC-on képesek szaporodásra a Mikro-Vital -ban található baktériumok.
A kijuttatott baktériumok meddig élnek?
  • Mivel a baktériumok szoros kölcsönhatásban élnek a növénnyel, ahogy a növény pusztul, úgy pusztulnak el a vegetáció végére a baktériumok is. Természetesen nem az összes, hiszen steril talaj nem létezik, viszont az egyedszám erősen lecsökken, így már nem tudják a következő vegetációt tökéletesen ellátni tápanyaggal

Kérdése van? Írja meg nekünk! Ha telefonszámát megadja, visszahívjuk!

Üzenet küldésével elfogadja, hogy az így tudomásunkra jutott személyes adatait az Adatkezelési tájékoztatónkban foglaltak szerint kezeljük. Hozzájárulását bármikor visszavonhatja a tájékoztatóban foglaltak szerint.