fbpx

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Milyen hatással vannak a talajra a baktériumok?

 •  27947050_merre a kérdésre a humifikáció, azaz a humuszképződés fogalma adja meg a pontos választ: a talajba jutott elhalt növényi részeket a talajbaktériumok és talajgombák enzimjeikkel elbontják, így a szénhidrátokból, zsírokból, fehérjékből, ligninből egyszerű vegyületek (cukor, ammónia stb.) keletkeznek. Ezek részben a talajmikróbák táplálékául, részben a humuszanyagok képződésének alapjául szolgálnak. A bomlástermékekből a biotikus, illetve abiotikus (kondenzációs és polimerizációs) folyamatok eredményeként a talajra nézve jellegzetes, nagy molekulájú vegyületek, a humuszvegyületek jönnek létre.
  (Forrás: Mezőgazdasági kislexikon, Bp. 1989, Mezőgazda kiadó)
 • a bakteriális tevékenység folytán javul a talajok szerkezete, vízháztartása, levegőzöttsége; a szervesanyagok bontása révén növekszik a talajok szervesanyagtartaéma.

A permetezés után mennyi idő elteltével kell bedolgozni?

 •  Amennyiben nappal történik a kijuttatás, lehetőleg minél hamarabb, hiszen az UV fény a baktériumokat károsítja. Ehhez nyújt segítséget a Mikro-Press kijuttató berendezés, amely egy menetben történő kijuttatást tesz lehetővé.

Ilyen szárazságban úgyis elpusztulnak a baktériumok, minek dobjam ki a pénzt!?

 • 10229395_m A baktériumok poliszacharid burkot képeznek maguk körül, melynek nagy a víztartalma is és átvészelik a számukra kedvezőtlen időszakot. Ha újra kedvező körülmény alakul számukra, akkor újra „dolgozni” kezdenek. Az érdekesség kedvéért: talajlakó baktériumokat tudósoknak még a Góbi sivatag homokjából is sikerült izolálni. (Forrás: Radó D.: A növényzet szerepe a környezetvédelemben Bp. 2001., Zöld Érdek Alapítvány)

 

 

Elpusztulnak-e télen a baktériumok?

 •  Télen hasonló módon viselkednek, mint a szárazságban. Nyugalmi állapotba kerülnek, de nem pusztulnak el. Sőt, „csökkentett üzem módban” még dolgoznak is! Erre kiváló bizonyíték a 2008-ban hideghajtatásban végzett kísérletünk. A Mikro-Vital logó-t február végén fagyban juttattuk ki, a káposzta betakarítása pedig áprilisban történt. A kezelt területen erősebb, egyöntetűbb állomány alakult ki, a termés mennyisége szignifikánsan több lett.

Felhasználják-e a baktériumok a kijuttatott műtrágyát?

 •  Részben, hiszen tápanyagot biztosít számukra is, de ez a fogyasztás elenyésző mértékű a növénytermesztés szempontjából.

Mennyi vízzel kell kijuttatni a Mikro-Vital -t?

 • A régebbi típusú permetezőkkel 200-400 liter vízzel hektáronként, elektromos pumpával rendelkező kijuttató berendezésekkel (Mikro-Press) akár 35-50 liter/ha víz mennyiséggel is kijuttathatjuk.

Vegyszerekkel együtt kijuttatható-e?

 •  gyomirtó szerrel, amely bedolgozást igényel kijuttatható egy menetben. Folyékony műtrágyával együtt szintén kijuttatható, amennyiben annak pH értéke nem haladja meg a 7.5-öt, de célszerű minden esetben egy megelőző laborvizsgálatot végezni!

Sérülnek a baktériumok a koncentrátumban?

 • vizes közegben, melyben szaporításuk is történik semmilyen mechanikai sérülésnek nincsenek kitéve! Ez érvényes a kijuttatásra is!

Milyen magas hőmérsékletet bírnak ki a baktériumok?

 • Mikrobiológusunk vizsgálatai szerint még +37ºC-on képesek szaporodásra a Mikro-Vital -ban található baktériumok.

30038218_mA kijuttatott baktériumok meddig élnek?

 • Mivel a baktériumok szoros kölcsönhatásban élnek a növénnyel, ahogy a növény pusztul, úgy pusztulnak el a vegetáció végére a baktériumok is. Természetesen nem az összes, hiszen steril talaj nem létezik, viszont az egyedszám erősen lecsökken, így már nem tudják a következő vegetációt tökéletesen ellátni tápanyaggal.

Amennyiben Önnek egyéb kérdése van, kérjük keressen bennünket elérhetőségeink bármelyikén.