Kísérletek, eredmények

[section=Köröstarcsa – Repce, 2016.]

A 2015-2016-os évben kísérletet végeztünk a Mikro-Vital baktériumtrágya alkalmazásával, arra vonatkozóan, hogy a kijuttatás dózisának módosítása milyen termésnövekmény változást eredményez.

Elővetemény: őszi búza

Kísérlet növénykultúrája: őszi káposztarepce

  1. kezelt terület (2,7 ha): Mikro-Vital talajbaktérium készítmény kijuttatása vetés előtt, dózis: 1 l/ha.
  2. kezelt terület (7,86 ha): az 1l/ha kezelést követően egy későbbi időpontban tovább 1l/ha Mikro-Vital talajbaktérium készítménnyel kezelve
  3. kezelt terület (5 ha): az 1l/ha kezelést követően egy későbbi időpontban tovább 2l/ha Mikro-Vital talajbaktérium készítménnyel kezelve

A kísérletekben az adott növényre jellemző üzemi agrotechnikát alkalmaztuk.

Repce táblázat

Az őszi káposztarepce terméseredményei alapján a 2l/ha dózis hozta a legjobb termésátlagot, közel 17%-kal magasabb hektáronkénti termésmennyiséggel az 1l/ha dózishoz viszonyítva.

*Megjegyzés: A 3 l/ha dózisú Mikro-Vitallal kezelt területen 15%-os viharkár volt, így sajnos ez negatív irányban módosította az eredményeket.

Repce 1lMVa Repce 2l MVb Repce 3l MV
1 l/ha 2 l/ha 3 l/ha

[endsection]

[section=Partnereink mondták, 2016. Lajoskomárom]

Elégedett gazdákLajoskomárom a Mezőföldön található, igen jelentős mezőgazdasággal bíró település. 10 éve, elsőként Csepregi Attila (balról) fiatal gazdálkodó próbálta ki a Mikro-Vital baktériumtrágyát egy kisebb, kísérleti területen. Miután meggyőződött a termék hatékonyságáról, a következő években egyre nagyobb volumenben használta és ajánlotta más termelőknek is a talajoltó készítményt. Így Lajoskomárom térségében már jóval több, mint 1000 ha-on alkalmazzák megelégedéssel a Mikro-Vital-t, és próbálják ki bizalommal az idei évben bevezetett új termékeinket is.

Puskás Zoltán (jobbról) a tavalyi évben próbálta először a tavaszi növények után őszi kalászosban is a Mikro-Vital-t. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Adatok:

Őszi búza, fajta: Buzogány

Őszi tápanyag-visszapótlás: 300 kg/ha 3×15 NPK, és 1 liter/ha Mikro-Vital

Tavaszi tápanyag-visszapótlás: 450 kg/ha MAS

Lombtrágya: 2-szer Wuxal Réz Top

Eredmények:
Kezeletlen kontroll (azonos tápanyag-visszapótlással Mikro-Vital nélkül): 7,8 t/ha
Mikro-Vitallal kezelt terület: 8,8 t/ha

FOT7C91Nem elhanyagolható, hogy a területre 3 éve 400 mázsa/ha szervestrágya is kijuttatásra került. Az eredmények azt mutatják, hogy a Mikro-Vital-ban lévő baktériumok rendkívül jól felerősítették a szervestrágya hatását, mely a 3. évben is kiváló tápanyagot biztosított a növényállománynak. Így újabb bizonyítást nyert, milyen fontos a növények számára a talaj szervesanyagtartalma és az egészséges talajélet.

[endsection]

[section=Legújabb eredményeink, 2016.]

Megkérdeztük partnereinket, hogy milyen eredményeket értek el a Mikro-Vital segítségével a repce termesztésben.

Bátori Sándor, a Tarcsai Agrár Zrt. növénytermesztési főágazat vezetője
Bátori Sándor több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a szakterületen. Először egy kollégája által szervezett gyakorlati bemutatón informálódott a módszer kedvező hatásairól. Kifejtette, hogy szerinte a legnagyobb előnye a csak műtrágyás technológiákhoz képest, hogy lényegesen jobb megtérülésre lehet vele számítani egy átlagos évjáratban termékmennyiségben és –minőségben, illetve talajállapotban is. Általánosságában a rizs kivételével minden növénykultúrához használják, mind bio mind konvencionális termesztésben, összesen 2700 hektáron.
A készítmény kijuttatása talajműveléssel egymenetben, magágy készítésekor vagy tarlóhántáskor történik. Eredmények tekintetében az a tapasztalata, hogy bizonyos esetekben a csak baktériumtrágyázott bio-kultúrákban ugyanolyan terméseredményeket lehet elérni, mint a baktériumtrágya-műtrágya kombinációval a hagyományos kultúrákban. Bátori Sándor véleménye alapján a Mikro-Vital versenytársainál kedvezőbb áron érhető el, emellett az agrotechnikai követelményekhez igazodó, ütemezett és gyors kiszolgálást is dicsérte.

 

Molnár Sándor, Vasegerszeg
Először 15 éve találkozott a Mikro-Vital készítményeivel, amellyel kapcsolatosan már akkor is tudni lehetett, hogy relatív kisebb műtrágya mennyiséggel is jó termésátlagokat lehet betakarítani vele, és a szélsőségeket jobban tűrő növényt, nagyobb állományt eredményez. Egész gazdaságukban használják, mert minden kultúrában csak előnyeit látják, ezért a kezelt terület már meghaladja a 60 ha-t. Sok költséget tudnak megtakarítani a módszerrel, és még a gyenge ellátottságú talajaikon is jó termésátlagokat produkálnak így, mert kevésbé vannak kitéve az időjárás szélsőségeinek.
Elmondása szerint a Mikro-Vital rendkívül bizalmas légkört biztosít számára, ezért nem is nézelődik konkurens termékek iránt, elégedett és a bevált módszeren nem szeretne változtatni. Véleménye szerint a készítmény kipróbálása semmilyen kockázatot nem jelent, és az előírásoknak megfelelő használat mellett szemmel is látható a hatás. Biztonságos termesztés, egészségesebb állomány, a műtrágya használatának csökkentése érhető el.

 

Rotter Géza, a Palota-Mező Kft. ügyvezetője
Először Justus Gyulától hallott a módszerről, azóta is alkalmazza, mert gazdaságosabb termesztést tesz lehetővé és növényegészségügyi szempontból is előnyös. Elsősorban napraforgóhoz használja, pontosan az előbbi említett szempontok miatt. Változó, de átlagosan 300-500 ha nagyságú területen alkalmazza. A vetés előtt, még a permetezéssel juttatja ki és dolgozza be a készítményt, mellyel szebb és egészségesebb állományt, olcsóbb termelést és nagyobb hozamokat ér el, mintha a műtrágyás technológiát használná.
Minden szakmabelinek ajánlja az eljárást, érdemes beruházni rá, mert jobb és biztosabb minőségű termést fog eredményezni. Rotter Géza kiemelte továbbá, hogy azért ajánlja a Mikro-Vitalt, mert mindig gyorsan és pontosan kap jó minőségű terméket.

[endsection]

[section=Köröstarcsa 2015.05.28            Köröstarcsa, 2015. 07.02.]

napraforgó1napraforgó2

Terméseredmény:

2,9 t/ha és 3,3 t/ha, betakarítás előtt is szemmel látható volt a különbség.  15%-kal nagyobb volt a tányérátmérő a 3 l/ha  dózissal történt kezelés hatására.

 

1l/ha                3l/ha

Mikro-Vital + 34 kg nitrogén

[endsection]

[section=2014.]

Kőröstarcsa

zsuzsa Köröstarcsa250 kg/ha MAS + 1 l/ha Mikro-Vital , termésátlag: 8,7 t/ha

Előzmények:  ezen a területen az elmúlt évek során, amenyibben a vetésforgóban napraforgó szerpelt, az adott kultúra tápanyag-visszpótlásában minden alkalommal történt Mikro-Vital   kezelés 1 l/ha dózisban.

 

 

 

 

 

 

Okány, 2014.06.24.

okány3okány4

Kezelt                                                              Kezelt                                   Kontroll

 

Víznyomott, ill. kitárcsázott folt a kezeletlen kontrollban (Okány)

okány2zsuzsa okány

[endsection]

[section=Terméseredmények kukoricában]

májusi morzsolt:      kontroll 8,72 t/ha                         kezelt 9,01 t/ha
betakarításkori víztartalom: 20,6 %                                   19,8 %

Előzmények: A területen Mikro-Vital  használata az említett kezelés során történt először.

Tápanyagellátás: mindkét táblarészen (kontroll és kezelt) egyformán ősszel 22-42-42 NPK hatóanyag került kijuttatásra. Tavasszal 133 kg/ha nitrogén hatóanyag, majd vetéskor starter műtrágya (KITE-starter).

[endsection]

[section=Mikro-Vital bakétriumtrágyával  kezelt területek terméseredményei (Telekgerendás)]

zsuzsa kís kís. kis

kezelt             1l/ha                kontroll

táblázat

[endsection]

[section=Burgonya-2014.]

Vizsgálatok célkitűzései
• 1. Új nemesítésű Keszthelyi fajták vizsgálata eltérő ökológiai adottságok mellett.
• 2. Eltérő genotípusok hatásainak vizsgálata a tulajdonságok kialakulására standard-el
összehasonlítva (termőképesség, minőség)
• 3. Különböző kezelések hatásainak vizsgálata
• 4. Eltérő technológiai elemek hatásainak vizsgálata

Vizsgálatok beállításának helye:
• DE MÉK Növénytudományi Intézet Genetika Csoport, kísérleti tér (tenyészkert)

Anyag és módszer
• A vizsgálatok növényi anyaga
• Démon
• Katica
• Balatoni rózsa
• Balatoni sárga
Standard

Kezelések: 1 l/ha  Mikro-Vital
Standard talajbaktérium készítmény
Bór tartalmú lombtrágya 5 l/ha
Öntözött: június 6-tól 20 mm, 1 hetes öntözési forduló
Öntözetlen
Mikro-Vital kezelés
• A kísérleti területen 100 kg/ha 27 % Pétisó kijuttatása, majd 1 l/ha  Mikro-Vital talajfelületre permetezése után az azonnali egyenletes bedolgozást és egyben a vetőmagágy előkészítését ásóboronával kapcsolt huzalos hengerboronával végeztük.
• A kezeletlen, kontroll területen hagyományos műtrágyázást alkalmaztunk (NPK hatóanyag: 135-85-230 kg/ha).
• PK: Ősz 100 %
• N: Megosztva, Ősz/Tavasz 1/3 – 2/3 Fejtrágya
• Bór tartalmú lombtrágya: virágzás előtt

Betakarítás: 2014. szeptember 3.
A kezelések hatásainak vizsgálata
• Termőképesség [kg/parcella, t/ha]
Frakcióméretek kialakulása
• 40 mm alatti
• 40-60 mm
• 60 mm fölötti
Termőképesség (t/ha) öntözött/öntözetlen

burgonya1kép

Öntözött, Mikro-Vitallal kezelt

burgonya kép

[endsection]