Kukorica termesztési technológia

Kukorica termesztési technológia

 Hazánk átalakuló éghajlata miatt egyre több évben kell aszályos időjárásra számítani. Ez a tény pedig jelentősen visszaveti a várt terméshozamot. Így különösen nagy jelentősége van a költségek minél alacsonyabb szinten tartásának. Ebben nagy segítséget nyújt a Mikro-Vital . Használatával javul a talajok állapota; rendszeres használata mellett egészséges, élő, könnyen kezelhető lesz talajunk. Az egészséges talaj makro- és mikroorganizmusok tömkelegét tartalmazza, a megfelelő működőképességet biztosító arányban és egyensúlyban. A mikroorganizmusok tevékenysége nélkül a talajok mezőgazdasági és környezetvédelmi funkciója nem valósulna meg. A mikrobák mennyisége és működőképessége szoros kapcsolatban van a talaj minőségével.
A benne lévő baktériumok egyenletes tápanyag-visszapótlást biztosítanak növényeinknek, használatával csökkenthető a műtrágya felhasználás.
Célunk a termeléstechnológiai elemek kritikus pontjainak elemzése, fejlesztése!

Tápanyagellátás:
Javasoljuk: 1 liter/ha Mikro-Vital  kijuttatását 200-250 l/ha vízben, Mikro-Press kijuttató berendezés esetén 40-50 liter/ha vízmennyiséggel is kijuttatható.
Az 1 liter/ha Mikro-Vital  mellett 250-300 kg/ha ammónium-nitrát, VAGY 300- 400 liter/ha folyékony nitrogén műtrágya kijuttatását javasoljuk.
A talajra kijuttatva kombinátorral, ásóboronával vagy kompaktorral keverjük be. A kijuttatott anyag azonnali bedolgozást igényel, mert fényérzékeny talajlakó baktériumokat is tartalmaz.
A talajunk tápanyag szolgáltató képességét a későbbiekben talajvizsgálattal ellenőrizzük.

Vetésváltás:
A kukorica az előveteményekre kevésbé érzékeny. Monokultúrában termelhető 3 évig. Fontos, hogy az elővetemény lekerülése után az őszi mélyszántást időben elvégezzük. Gazdasági szempontból és a kártevők miatt azonban célszerű vetésváltásban gondolkodni.

Talajművelés:
A kukorica a talaj biológiai- fizikai állapotára igényes növény. Kedvező számára, ha legalább 40 cm mélységig kellően lazult a talaj, ennek hiányában a kukoricatermesztés biztonsága csökken.
A technológiánk alapját képezi a megtermelt szármaradványok (apróra felaprítva) hasznosítása. A korán lekerülő elővetemény után, a tarlómaradványt felaprítva, sekély műveléssel a talajba keverjük, a felszínt lezárjuk. A hántott rétegben meginduló biológiai beéredés nélkülözhetetlen feltétele a további talajmunkák minőségében való elvégzéséhez. A tarlóápolást a lazítással (csak száraz talajon) együtt végezzük el. A második évben a közép mély szántás választható.
A későn lekerülő elővetemények után, a szármaradvány jó minőségű felaprításával, a szántást elmunkáló használatával végezzük el.

Vetés:
Amikor eldöntöttük, hogy melyik kukorica hibridet választjuk, már táblaszintre adaptáljuk. Ha jól választottunk, lehetőséget kaptunk arra, hogy a fajta terméspotenciáját kihasználjuk. Tudomásul kell vennünk, hogy a különböző tulajdonságokat hordozó hibridek eltérően reagálnak a környezetükben lejátszódó folyamatokra. Ügyeljünk a vetésre!

Vetés ideje:
 Függ a talaj hőmérsékletétől
 A vetőmag minőségétől
 A naptári időszaktól
 Általában április 15-30-ig

Vetési sorrend:
 Függ a hibrid genetikai jellemzőitől
 A cold-test értékétől
 Tenyészidejétől

Vetésmélység: 4-8-cm

Állománysűrűség:
 A korszerű hibridek nem igénylik a sűrítést.
 Vegyük figyelembe a fajta aszálytűrő képességét.
 Ügyeljünk a vetőgépünk helyes beállítására!
 Követeljük meg az előírt vetési sebesség betartását!

Gyomirtás:

Mechanikai:
A kultiválással lazítjuk, porhanyítjuk a talaj felszínét. Jobb életteret biztosítunk a mikroorganizmusoknak. Javul a talaj vízmegőrző és vízbefogadó képessége, egyben gyomirtást is végzünk. Lehetőségeink szerint kétszer járassuk meg az eszközt!
Vegyszeres:
Az agrotechnikai tényezők közül a gyomosodás önmagában is meghatározza a kukorica termését. A gyomirtási technológiák eredményességét alapvetően a tenyészidőszak időjárása határozza meg. Évjárat kérdése a gyomirtási munkák eredménye. Nem elhanyagolandó, sőt igen számottevő a hibridek herbicidreakciója, ami akár tonnákban is mérhető. A gyomirtó hatás megítélésében szemléleti változás történt. Nem törekszünk a terület abszolút gyommentességére, helyette a veszélyességi szint alatt tartás a cél. Figyelembe véve a gyomborítottságot, válasszuk ki a megfelelő gyomirtó szert.

Betakarítás:
A helyesen megválasztott fajta, fajtasor betakarításakor realizálja elképzelésünket. A termesztési célnak megfelelően (kukoricaszilázs, CCM, górés tárolás, szárítás) kezdjük el a betakarítást és tárolást.