Őszi búzatermesztés technológiája

Őszi búzatermesztés technológiája
  • Hazánk időjárása átalakulóban van, ennek megfelelően a gazdák is átalakítják vetésszerkezetüket. A kukoricatermesztés sok területen a régi volumenhez képest háttérbe szorul és egyre nagyobb teret hódítanak az őszi kalászosok. Hogy a nagy termőképességű búzafajták a magas minőségi paramétereknek is megfeleljenek, sok tényezőt figyelembe kell venni. Az egészséges talajélet kialakításához nagyban hozzájárulnak a Mikro-Vital   baktériumai, melyek segítik a növényállományt a magas termésszint eléréséhez és akár a beltartalmi paraméterek javításához.

I. TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS:

Az őszi búza fajlagos tápanyag igénye egy tonna szemtermés és hozzá tartozó szár és gyökértömegre vetítve: N: 27 kg, P2O5: 11 kg, K2O:18 kg, CaO: 6 kg, MgO: 2 kg, S: 6 kg/ha. A tervezett termésszint és termesztési cél (vetőmag-, malmi-, takarmánybúza termesztés ) és a talajvizsgálati eredmények alapján kiszámítjuk a szükséges tápanyag mennyiségét, figyelembe véve az elővetemény és baktériumtrágya hatását.

Javaslatunk:
Mikro-Vital baktériumtrágyát kijuttathatjuk közvetlen a vetés előtt is, magágy-előkészítéssel egymenetben, vagy vetéskor a vetőágyba.
Dózis: 1 liter/ha 200-300 liter vízzel kijuttatva, vagy 40-50 liter/ha Mikro-Press kijuttató berendezést alkalmazva.
Tavasszal a vegetáció megindulása előtt (február 15. után) juttassuk ki az első nitrogén adagot (30-50kg hatóanyag/ha) az erőteljesebb bokrosodás és kalász differenciálódás elősegítésére, miután az őszi búza élettevékenysége +4 ºC fok felett beindul. A Mikro-Vital  talajbaktérium készítmény növényállományra gyakorolt hatása itt abban mutatkozik meg, hogy a benne lévő baktériumok növekedésserkentő hatása révén a gyökérzet sokkal kiterjedtebbé vált az őszi vegetációs időszakban, így a tápanyagfelvétel hatékonyabb.
Intenzív termesztési szinten a második fejtrágyázást szárbaindulás idején végezzük el (30-50 kg/ha)
A lombtrágyát gombaölő szeres védekezéssel egymenetben adjuk ki.
Kalászhányáskor a Mikro-Vital  talajbaktérium készítmény a levegő nitrogénjének megkötésével biztosítja a minőségjavításhoz szükséges nitrogén mennyiségét.
II. TALAJMŰVELÉS:
A búza nem a talajművelő eszközre, hanem a talajművelés eredményeként létrejövő talajállapotra, a talajelőkészítés minőségére igényes.

Ajánlott rendszerek:
Szántásos rendszer:
 A betakarítás után a szármaradványok felaprítása,
 -tarlóhántás azonnali elvégzése, talaj lezárása,
 tarlóápolás gyomosodás esetén, talaj lezárása,
 szántás elmunkálóval, lezárással közvetlen szántás után kombinált magágyelőkészítés vetéssel lezárással együtt,

Szántás nélküli rendszer:
 a betakarítás után a szármaradványok felaprítása,
 tarlóhántás lezárással
 alapművelet grubberral, lezárással,
 kombinált magágykészítésvetéssel , lezárással egymentben.

A talajmunkák során kiadott Mikro- Vital baktériumtrágyát ( 1,0 l/ha 200-300l vízzel) azonnal dolgozzuk be.

III. VETÉSVÁLTÁS:
A sikeres termelést nem csak a helyesen megválasztott biológiai alapok határozzák meg, hanem jelentős hatásuk van a környezeti, ökológiai tényezőknek is. A helyesen megválasztott elővetemény jelentős megtakarítást eredményez a termelés során / tápanyagutánpótlás, növényvédelem, stb/

IV.FAJTAMEGVÁLASZTÁS:
A sikeres búzatermesztés egyik döntő eleme. Vegyük figyelembe, hogy az alkalmazott agrotechnikára jól reagáló, jó termés stabilitással és minőséggel rendelkező, az adott ökológiai feltételeknek megfelelő fajták kerüljenek kiválasztásra. Ügyeljünk még arra, hogy a megfelelő vetésidő tolarenciával, jó tápanyag reakcióval, rezisztenciával és kiváló minőséggel rendelkezzen a kiválasztott fajta
V. V E T É S:
Vetési idő: október 10-25-ig
Vetési mélység : 3-4 cm
Vetőmag mennyisége: 500-600 csira/négyzetméter