Őszi káposztarepce termesztési technológia

Őszi káposztarepce termesztési technológia

A repcetermesztése különösen nagy odafigyelést igényel mind agrotechnikai mind növényegészségügyi szempontból!

Technológiai javaslat Dr Eőry Teréz növénynemesítő kísérletei alapján:
Korábbi ismereteinkkel ellentétben, a repce igen is szerves tápanyag igényes növény, melynek nagy részét hátrahagyja ugyan az utónövénynek, de a termesztéséhez megfelelő, könnyen felvehető szerves anyagra van szüksége. A hazánkban elismert és termesztett fajták genetikai potenciálja nagy, természetesen a növénytermesztési cél az, hogy ezt az adottságát a növény a lehető legmagasabb szinten ki is fejtse.
A Mikor-Vital hatása és alkalmazása:
A talajerő-visszapótlás során a talajban egyébként előforduló mikroorganizmusokat kell pótlással biztosítanunk. A talaj termőképessége szoros összefüggésben van a benne élő szervezetek élettevékenységével, ezért a talajok biológiai állapotát baktériumtrágyázással javítani tudjuk. A Mikro-Vital  baktériumtrágya 3 baktériumtörzset tartalmazó, folyékony talajoltó készítmény, mely csökkenti a műtrágyázás környezetterhelő hatását, és javítja a termés.
Dózis: 1-3 liter/ha, 200-400 liter/ vízzel kijuttatva, vagy Mikro-Press kijuttató berendezéssel: 40-50 liter víz/ha.
Kijuttatási idő: közvetlen vetés előtt, sekélyen bedolgozva a talajba a magágy készítés során, mert fényérzékeny. Nagy szárazság célszerű várni a vetéssel csekély csapadékra, mert a mikroorganizmusok (élő anyag) hatékony működéséhez vízre van szükség.

Vetőágy készítés: . A művelet végén lehetőleg sima henger járjon a táblán az egyenletes mélységű 1,5-3 cm-es vetőágy kialakítására.
Tápanyag-visszapótlás:
Őszi alaptrágyázás:
A talajvizsgálati adatok alapján végezzük el a foszfor és káliumtrágyázást. A vizsgálatok alapján javasolt kálium felét mindenképp adjuk ki, mert a repce kálium igényes növény. A talajban lévő foszfor és nitrogén feltáródását a  segíti Mikro-Vital elő.
Tavaszi fejtrágyázás:
A talaj nitrogéntartalmától és a várható terméstől függően kiadjuk tonnánként az 55 kg/ha nitrogén hatóanyagot, amilyen korán csak lehet, hogy a vegetáció megindulásánál legyen felvehető nitrogén a gyors növekedéshez.
Magnéziumhiányos tábláknál 10 kg/ha (MgSO4) keserűsót is javaslunk!
Amennyiben virágzás előtt 1 hónappal a növényvédő permetezéssel juttatunk ki 4 kg/ha bórtrágyát, nagyobb virágzást és jobb megtermékenyülést várhatunk!

Vetőágy készítés:
A magágy nyitás előtt permetezzük ki a 200-400 liter/ha vízzel a Mikro-Vital  baktériumtrágyát, amelyet azonnal bedolgozunk kombinátorral, amellyel a talajelőkészítés is történik a vetésre