Mikro-Vital

Tápanyag-visszapótlás másképp…

Termékünkkel hozzájárulunk a környezettudatos gazdálkodáshoz és elősegítjük a költséghatékony növénytáplálást!

25056699_ml

Mottónk: “A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára. ” (Szentgyörgyi Albert)

Ismerkedjen meg velünk!

[section=A növénytermesztésben a siker alfája és omegája a TALAJ!]

A talaj állapota, humusztartalma, pH-ja, szerkezete, szervesanyag-tartalma és még sok paramétere, mind-mind meghatározza növénytermesztésünk sikerét. A talaj sajátos képződmény, dinamikus rendszer: fizikai, kémiai és biológiai folyamatok rendszere. A talaj feltételesen megújuló természeti erőforrás, élőhelyet, termőhelyet biztosít, vizet raktároz, tápanyagot szolgáltat. Mindezeket  az alapvető funkcióit akkor tudja betölteni, ha megfelelő minőségben áll rendelkezésre termesztett növényeink számára, azaz a TALAJ ÉL! Azonban a talaj termékenységét igen sok tényező befolyásolja és sok gátolja. Ezért kiemelt fontosságú, hogy talajaink elegendő mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzanak, és azok kellő hatékonysággal “dolgozhassanak”.

A bioszférában a legelterjedtebb élőlények a mikrobák, köztük pedig a baktériumok a legnépesebb csoport. Alkalmazkodó képességük nagyon nagy, megtalálhatók mind a vízben, levegőben és a talajban egyaránt. A növénytermesztés során természetesen a leglényegesebbek a talajlakó mikroorganizmusok, mivel áldásos tevékenységüket könnyű a termelés javára fordítani. Ebben segít a Mikro-Vital  !

[endsection]

[section=Mikro-Vital összetétele]

Mikro-Vital szabadon élő, nitrogénkötő és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat, illetve mikroelemeket tartalmazó talajbaktérium készítmény. Nem tartalmaz sem kemikáliát, sem hormonokat. Használatával növeljük talajaink állapotát, szerkezetét, művelhetőségét, termelékenységét! A Mikro-Vital szakszerű és megfelelő alkalmazásával lehetőség van az egészséges élelmiszercélú növénytermesztésre  és takarmány előállításra. A technológiába való beillesztésével és megfelelő tápanyaggazdálkodási tervezéssel költséghatékonyabbá válik a növénytermesztés!

A termék biztonsági adatlapja innen tölthető le: Mikro-Vital

[endsection]

[section=Hatásmechanizmusa]

  • Nitrogénkötés
  • Foszfor és Kálium-feltárás
  • Talajszerkezet javítás
  • Használata során növekszik a gyökértömeg, ezáltal a kijuttatott egyéb tápanyagot is jobban hasznosítja a növény, valamit egészségesebb és egyöntetűbb lesz a növényállomány.

A környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás jellemzője a termelési és a környezeti igények összehangolása, valamint a környezet minimális terhelése. Nem jelenti viszont semmiképp a műtrágyák mellőzését, pusztán az optimális adagok alkalmazását és a trágyaszerek helyes megválasztását. A helyes tápanyag-gazdálkodás kialakításához a Mikro-Vital  felhasználásával készült technológiai javaslataink nyújtanak segítséget partnereinknek.

[endsection]

[section=A mikroorganizmusok szerepe a növények élettani ciklusaiban]

 • A szénciklusban a cellulóz és a hemicellulóz egyszerű cukrokra való lebontásával állítanak elő energiát, ami a széndioxid-szintézishez szükséges.
 • A nitrogénciklusban a nitrogénkötő baktériumok hatása a meghatározó a termesztett növényeink szempontjából

nitrogén körforgása

 

A Mikro-Vital -ban szabadonélő nitrogénkötő baktériumok vannak, melyek a hazai mérsékelt égövi körülmények között hektáronként, a vegetációs időben folyamatosan 50-60 kg nitrogén megkötésére képesek. Hatásuk több tényezőben mérhető:

 1. a baktériumok által megkötött nitrogén mennyiségével csökkenthető a tervezett N-műtrágya adag
 2. folyamatos tápanyagellátásban részesítik a növényt
 3. nagyobb lesz a fehérjetartalom a növényben
 4. javul a peszticidek lebontása a növényben
 • A Foszforciklusban a baktériumok a gyakorlatilag oldhatatlan foszfátokat teszik vízoldhatóvá  a cukrokból előállított fémkomplex-képző szerves savak segítségével. A fémion-komplexek vízoldhatóak, így a növények fel tudják venni az oldatba vitt foszfátot.

foszfor körforgása

A Mikro-Vital-ban levő foszformobilizáló baktériumok  180-250 mg/kg-mal képesek növelni a talaj foszfor szolgáltató képességét, ami hektárra vetítve mintegy 30-50 kg foszfor-hatóanyagot jelent.

Ennek következtében:

 1. csökkenthető a műtrágya mennyisége
 2. a folyamatos tápanyagellátásnak köszönhetően javulnak a beltartalmi mutatók.
 3. lehetővé válik az egészségesebb élelmiszer és takarmáyn előállítás!
 • A káliumfeltárás a szerves hulladékok lebontása során képződött szerves savak közreműködésésvel zajlik, mint a foszforciklusban már részleteztük, hektáronként mintegy 30-50 kg K-hatóanyaggal számolhatunk a baktériumok hatására.

Működésük a talajban:Plant-the-seed

 • A baktériumok a növényi növekedést serkentő hormonokhoz hasonló hatású anyagokat választanak ki, ezzel nagyobb gyökérzet növelésére késztetik a növényt.
 • A baktériumok nagy nedvességmegtartó képességű poliszacharidburkot képeznek a saját testük védelmére, amivel közvetve –miután szorosan a gyökerek mellett élnek- még néhány napig akkor is vízhez juttatják a növényt, amikor nincs csapadék.
 • Ennek a poliszacharid-nyálkának köszönhető a baktériumkészítményünk talajszerkezet-javító hatása is.
 • Lényeges és sajátságos tulajdonsága a talajban élő mikroorganizmusoknak a sziderofor termelés. Ezek olyan kis molekulájú anyagok, melyek nagy mértékben lépesek megkötni a vasat, amely fontos szerepet játszik a mikroorganizmusok anyagcseréjében. A Mikro-Vitalban lévő baktériumtörzsek  nagy intenzitással képesek a sziderofor termelésre, így gátolni tudják más mikroorganizmus szaporodását. Ezáltal hozzájárulnak az egészséges termőtalaj kialakításához.
 • [endsection]

[section=Kijuttatás]

Három kijuttatási lehetőség adott:

 1.  tavaszi vetésű növényeknél: az utolsó magágy-készítési művelet előtt
 2.  őszi vetésű növényeknél: tarlóhántás előtt
 3.  ősszel: az utolsó magágy-készítési művelet előtt.

A kijuttatásra technikailag már több megoldás is létezik:

 • Hagyományos technológia: minden esetben hígítsuk fel a készítményt. 1-3 liter Mikro-Vital-t oldjunk fel 10 liter vízben, majd 200-400 liter vízhez keverve, szántóföldi permetezővel juttassuk ki. Ezután, lehetőleg azonnal, sekélyen dolgozzuk be a talajba.
 • Mikro-Press, elektromos kijuttató berendezéssel az 1-3 liter Mikro-Vital  oldjuk fel 50 liter vízben, majd az oldatot a kijuttató berendezéssel juttassuk ki 1 hektárra. A berendezés előnye, hogy akár vetőgépre, akár bedolgozógépre is szerelhető, így a kijuttatás és a bedolgozás 1 menetben megoldható!

A bedolgozás 5-20 cm mélyen történjen, ahol még elegendő oxigén áll rendelkezésre a Mikro-Vitalban lévő baktériumok számára. A talajlakó baktériumok érzékenyek az UV fényre és a magas hőmérsékletre egyaránt, ezért kulcsfontosságú a helyes kijuttatás.

A bedolgozás történhet kombinátorral, könnyű tárcsával és ásóboronával egyaránt.

[endsection]

[section=Dózis]

A szántóföldi növénytermesztésben tápanyag-visszapótlás céljából 1-3 liter/ha. Ehhez igazítva szükséges kidolgozni a növény igényeit figyelembe véve a helyes tápanyag-gazdálkodási tervet, melyhez segítséget nyújtanak a növényfajtánként kidolgozott technológiai javaslataink.

Szabadföldi kertészeti kultúrákban és hajtatásban való alkalmazás esetén: 1-3 liter/ha.

[endsection]

[section=Mikro-Vital a kertészetben

]

7078159_mA termelők, akik rendszeresen használják, beszámolnak arról, hogy ugyanazt a mennyiséget 25-30%-kal kevesebb műtrágyával tudják megtermelni, vagy ugyanolyan tápanyagozás mellett 15-20% plusztermést produkálnak!

Elsősorban a gyökeresedést serkentő hatása miatt javasoljuk: gyorsan fejleszt a növény nagy kiterjedésű és igen szőrözött gyökérzetet, így javul a víz- és tápanyagfelvétel.

Kőgyapotos hajtatásnál megállapítottuk, hogy  gyorsabb gyökérterülést tapasztaltunk, fejlettebb növényzetet kaptunk, mint kezelés nélkül. Ebben az inaktív termesztő közegben havonta célszerű ismételni a kezelést. Talajon történő hajtatásnál káposztafélék esetében a kiültetés előtti egyszeri kezelés elegendő, folytontermő kultúrákban másfél-kéthavonta javasoljuk a kezelés ismétlését, ha terméstöbbletet szeretnénk elérni. Ha költségtakarékosság a célunk, kevesebb ásványi műtrágyával ugyanazt a mennyiséget előállítani, elegendő az ültetés előtti egyszeri kezelés is.[endsection]