fbpx

Az oltás kérdése napjainkban kardinális téma. A sajnálatos járványügyi helyzet miatt naponta hallunk új híreket ezzel kapcsolatban. A szántóföldi növénytermesztés kapcsán is találkozhatunk az oltás, nevezetesen a talajoltás fogalmával. Ennek a folyamatnak szerencsére kizárólag pozitív hatása van a talajéletre és a termesztett növényeink számára.

Mikro-Vital és Mikro-Vital Plusz mikrobiológiai talajoltó készítményeket szántóföldi kultúrában elegendő 1-3 liter/hektár mennyiségben felhasználni. Kijuttatni vetés előtt, magágyelőkészítéskor a talajba, vagy vetéssel egymenetben a vetőmag közvetlen közelébe juttatva érdemes.

Ezen készítmények baktériumainak elsődleges feladata, hogy segítsék a növényeink makro- és mikroelemekhez való jutását, erősítsék a növény immunrendszerét, stressztűrő képességét az által, hogy hasznos baktériumokkal oltjuk be a rizoszférát.

Azokon a táblákon, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, vagy szója, súlyos problémát okozhat a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartó képletei (szkleróciumok) több éven keresztül megőrzik fertőző képességüket és direkt (micéliumos fertőzés), vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak.

Ezen problémákat csak és kizárólag talajbaktériumokkal vagy gombákkal megoldani nem feltétlenül elegendő. Komplexebb védekezésre, prevencióra van szükség: a talajbaktériumok és hiperparazita gomba együttes használata fogja a legjobb eredményt hozni.

A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, ezáltal a talajban található patogén kórokozók ellen felveszik a harcot.

A Mikro-Vital talajoltó termékek Trichoderma gombával való alkalmazásával erősítjük a növényállományunkat és mérsékelni tudjuk a talajból történő patogének fertőzési nyomását, ezzel növelve a terméshozamot.

A Bio-Nat Kft. 20 hektáros csomagajánlatával kedvezni szeretne azon termelőknek, akik komplexebb mikrobiológiai megoldást keresnek az olajos növények tavaszi vetése folyamán. A csomag tartalmazza a Mikro-Vital talajoltó készítmény mellett a Tigra, Trichoderma asperellum T1 gombát.

A múlt év végén a Bio-Nat Kft. együttműködési megállapodást kötött a Calmit Hungária Kft.-vel, aki hazánk egyik legnagyobb égetett mész előállítója. Az együttműködés legnagyobb nyertesei azon gazdálkodó társaink lehetnek, akik megoldást keresnek a talajproblémáikra.

A talajok termékenységének fenntartása érdekében nem elég csak a talajélet irányításával és pótlásával foglalkozni. Meg kell teremteni a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotát is. Ebben van segítségünkre a kalcium. A növények kalcium szükséglete nagyságrendileg megegyezik a foszfor szükségletükkel. Jól oldódó, könnyen felvehető kalciumra van szüksége a növénynek.

Kannás kiszerelésben kapható

Mikro-Vital talajoltók és CaO meszező anyag együttes használatának a következő jótékony hatásai vannak:

  • fokozza a műtrágyák hasznosulását,
  • hatékonyabbá teszi a mikroelem-felvételt,
  • optimalizálja a talaj kalcium szintjét,
  • növeli a stresszel, kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenállást,
  • termés stabilitást okoz.

Az Életre keltjük a követ csomagakció keretében most jelentős árengedménnyel szerezheti meg együtt a meszezőanyagát és talajbaktériumát!

Termőtalajaink tápanyagkészletének hasznosításához nélkülözhetetlen szereplői a talajbaktériumok. A tápanyagok többsége aktív talajélethatására szabadul fel. A nitrogénkészlet 98%-a szervesanyaghoz kötött formában van jelen, a lekötött foszfor is csak a mikróbák hatására válik felvehetővé.

A lehetőséget mi biztosítjuk, a döntés az Öné.
Az akció részleteiről, feltételeiről, kérem, érdeklődjön területi szaktanácsadó kollégáinknál!
http://www.mikro-vital.hu/kapcsolat/