fbpx
A talajminőség legfontosabb meghatározói a talaj termékenysége és fizikai tulajdonságainak stabilitása, melyek elengedhetetlen tényezők a sikeres és eredményes növénytermesztéshez. Számos, talajban lejátszódó folyamat nélkülözhetetlen és aktív résztvevői a különböző mikroorganizmusok, köztük a talajbaktériumok. Ezért alapvető fontosságú a mikroorganizmusok jelenléte a talaj termékenységének kialakításában.

Hogy pontosan hogyan járulnak hozzá ehhez a folyamathoz?

Részben fontos szereplői az anyagok körfogalmának, hiszen képesek jelentős mennyiségű légköri nitrogén megkötni a nitrogén fixáció során. A nitrogén fixáló baktériumok a szerves vegyületek lebontásával nyert energia segítségével képesek a légkör nitrogénjét ammóniává alakítani. A foszfátok mobilizálásában szintén jelentős szerepük van. Alapvetően két nagy foszfor készletet kell megkülönböztetnünk. Az egyik a lassan átalakuló, nagy mennyiségben előforduló szervetlen foszfát, a másik egy kisebb foszfát készlet (a teljes foszfor kb. 0,1%-a) üledékekben, lerakódásokban található meg és innen tud aktívan a körforgalomba kerülni: mállás és oldódás során kerül oldatba. Ezek a  vegyületek jutnak az élőlényekbe: növényekbe, mikrobákba, majd a táplálkozási láncokon és hálózatokon keresztül az egyéb szervezetekbe: ezek az élőlények bizonyos enzimeik segítségével alakítják át a növények számára felvehető formába. Általában igaz, hogy a foszfátok gyakran oldhatatlan sókat képeznek. Ezeket a vegyületeket sok baktérium és gomba úgy szabadítja fel, hogy képes szerves savakat képezni, ezáltal a foszfátot oldatba vinni.  Így pedig a növények könnyedén hozzájutnak ehhez a tápelemhez.
A talaj termékenységének fontos meghatározója a szerves anyag tartalma. Köztudott, hogy a növények szármaradványaival nagy mennyiségű szerves anyagot juttatunk a talajokba. Az viszont, hogy ez hogyan hasznosul, illetve, hogy mi lesz ezekkel a maradványokkal, egy igen fontos kérdés. A szármaradványok lebontásához megfelelő agrotechnikai módszerekkel meg kell teremteni a kedvező feltételeket. A gyors és hatékony lebomláshoz szükség van oxigénre, illetve mindenképp kellenek azok a talajbaktériumok, melyek olyan enzimeket termelnek, amik segítségével a nehezen oldható cellulóz is lebomlik. Amennyiben ez a folyamat megfelelő, úgy könnyen kezelhető, szerves anyagban dús, termelékenységében megfelelő talaj kapunk.
Ezen folyamatok áttekintésével belátható, hogy bár igen parányi, mégis nagyon fontos élőlények a mikroorganizmusok mind a talajokban, mind ez élet más területén.

A talajoltástól viszont a várt eredményt a rendszeres és következetes használat során kaphatjuk!

Cégünk több, mint 25 éve van  jelen a mikrobiológiai termékek piacán. A Mikro-Vital termékcsalád egyre szélesebb körben tudja kielégíteni a termelői igényeket. Célunk, hogy a európai trendeknek megfelelően, lehetőséget biztosítsunk a termelőknek a csökkentett kemikáliákkal való gazdálkodásra, illetve az egészséges, jó minőségű termények előállítására.
Justus Lilla, ügyvezető
Bio-Nat Kft